Αφορμή για την έκδοση αποτέλεσαν το σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα που εκπόνησε ο δρ Ευάγγελος Χεκίμογλου, καθώς και η έκθεση «Θεσσαλονίκης Εμπόριον 1870-1970», την οποία είχε παρουσιάσει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη (2017).
Από την ίδρυσή της έως και τις μέρες μας η πόλη υπήρξε, για μεγάλα διαστήματα, οικονομικό κέντρο ενός εκτεταμένου παραγωγικού χώρου. Η Θεσσαλονίκη γνώρισε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης, κυρίως χάρη στο εμπόριο, ακόμα και κατά την ταραγμένη εκατονταετία 1870-1970. Από σημαντικό στρατιωτικό, διοικητικό, και εμπορικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εξελίχθηκε σε άτυπη πρωτεύουσα της βόρειας Ελλάδας και υποδέχτηκε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Είδε τον πληθυσμό της να αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό, βίωσε τον αφανισμό της πολυάριθμης και από κάθε άποψη ανθηρής εβραϊκής κοινότητας, συνδέθηκε με έναν υψηλού κύρους θεσμό όπως η Διεθνής Έκθεση και έζησε την αλματώδη ανάπτυξη που άλλαξε σταδιακά τη φυσιογνωμία της.
Για το ΠΙΟΠ, η έκδοση αυτή αποτελεί μια ακόμα συνεισφορά στο πεδίο της εμπορικής, βιομηχανικής και ευρύτερα οικονομικής ιστορίας του τόπου μας. Εύχομαι τόσο η επιστημονική κοινότητα όσο και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό να αξιοποιήσουν αυτόν τον πολύτιμο τόμο.

Γιώργος Χαντζηνικολάου, από τον πρόλογο της έκδοσης

Η Peak Design ανέλαβε το σχεδιασμό και την παραγωγή του τόμου των 364 σελίδων που κυκλοφόρησε σε χαρτόδετη βιβλιοδεσία.