Hμερολόγιο Εθνικής Πινακοθήκης 2020

«...Στον φιλέλληνα βαυαρό υπολοχαγό Καρλ Κρατσάιζεν (1794-1878) οφείλουμε την “αγιογραφία” των αγωνιστών του ’21. Τουλάχιστον όσων είχαν επιζήσει από τις αιματηρές συγκρούσεις και τις ηρωικές θυσίες που είχαν προηγηθεί μέχρι το Νοέμβριο του 1826.

Περισσότερα

ΑΔΜΗΕ «Διασυνδέοντας την Ελλάδα»

Ο ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του στον τομέα της εταιρικής υπευθυνότητας, διοργανώνει έκθεση γλυπτικής με θέμα «Διασυνδέοντας την Ελλάδα» στο ισόγειο του κτιρίου επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως. Τα έργα προέρχονται από 30 νέους καλλιτέχνες, σπουδαστές και αποφοίτους του Εργαστηρίου Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, με επικεφαλής τον πρύτανη Νίκο Τρανό. Το θέμα των έργων είναι η δραστηριότητα της εταιρείας στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο τη διασύνδεση της Ελλάδας.

Περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ Ερριμμένες σκιές

«...Ο Τσαρούχης μίλαγε ταπεινά για «ερριμμένες σκιές», για το φως του πρωινού στον Πειραιά που το είχε βιώσει σαν παιδί όταν ξύπναγε πριν τους μεγάλους. Το ελληνικό φως το είχε μέσα του, βιωμένο, διυλισμένο, κατασταλαγμένο, ήμερο και αγαπημένο, καθόλου πάλη, καμία γροθιά. Νηνεμία, γαλήνη και αφομοιωμένα όλα...»

Περισσότερα

υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί στην Ελλάδα από το 1960 έως σήμερα

«...Η επιλογή της παρουσίασης των χειροποίητων «υφαντών ιστορημένων τοιχοταπήτων» −όπως ονόμασε τις ταπισερί ο Γιάννης Τσαρούχης− μαζί με πίνακες, σχέδια, μακέτες, φωτογραφίες ή γλυπτά που συνδέονται θεματικά μεταξύ τους, έχει στόχο μία περιοδολόγηση στην ελληνική τέχνη μετά το 1960, μέσα από έργα διαφορετικής υφής, αλλά ίδιας θεματολογίας, που μπορούν, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, να προκαλέσουν αναπάντεχες εντυπώσεις, ίσως και άλλες ερμηνείες.»

Περισσότερα

ΤΟΠΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ Αφιέρωμα στο Μέτσοβο

«...O τίτλος της έκθεσης, «Τόποι Δημιουργίας-Αφιέρωμα στο Μέτσοβο», γεννήθηκε αυτόματα στον νου μας, ταυτόχρονα σχεδόν με τη σύλληψη της ιδέας να γιορτάσουμε τη συμπλήρωση των 30 χρόνων λειτουργίας της Πινακοθήκης E. Αβέρωφ και των 60 χρόνων από τη δημιουργία του κρασιού «Κατώγι Αβέρωφ» με μια μεγάλη επετειακή έκθεση. Σε πληθυντικό αριθμό ο τίτλος –«τόποι» και όχι «τόπος δημιουργίας»–, γιατί το ζητούμενο ήταν μάλλον η ώσμωση των υποκειμενικών «τόπων δημιουργίας» 64 σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών με τον ιδιαίτερο τόπο/χώρο του Μετσόβου...» Τατιάννα Αβέρωφ-Ιωάννου

Περισσότερα

ROMA GALLERY

H Roma Gallery συνεχίζει το εκθεσιακό της πρόγραμμα παρουσιάζοντας τον Οκτώβριο τα τελευταία έργα του Δημήτρη Αληθεινού και το Νοέμβριο την αναδρομική έκθεση του Βασίλη Σκυλάκου. Η Peak σχεδίασε τους πολυσέλιδους καταλόγους των δύο εκθέσεων.

Περισσότερα

Από τον κόσμο του ΟΜΗΡΟΥ. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή.

H περιοδική έκθεση με τίτλο «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή» επιδιώκει να καταδείξει την επίδραση του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο Αιγαίο παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, άγνωστες στο ευρύ κοινό αρχαιότητες. Ειδικότερα, για πρώτη φορά εκτίθενται τα ευρήματα του σπάνιου για ολόκληρο το Αιγαίο μυκηναϊκού θολωτού τάφου στην Αγία Θέκλα, στην Τήνο, τον οποίο ανέσκαψε ο Γεώργιος Δεσπίνης το 1979. Τόπος ταφής ενός γένους «αριστοκρατών», ο τάφος της Αγίας Θέκλας είναι ένας από τους μόλις τρεις γνωστούς θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους στις Κυκλάδες. Η Peak Design ανέλαβε τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό των υλικών σήμανσης της έκθεσης.

Περισσότερα

Αλέκος Φασιανός – Βαγγέλης Χρόνης. 30 χρόνια φιλίας. Ζωγραφική και ποίηση

«…Τα σημειώματα, τα σχέδια, τα χειρόγραφα, τα κάθε λογής ντοκουμέντα που περιλαμβάνει η έκθεση του Ιδρύματος Θεοχαράκη «Βαγγέλης Χρόνης – Αλέκος Φασιανός», μαζί με το πανόραμα των ζωγραφικών έργων που τα περιβάλλει, φαίνεται να δίνουν υπόσταση και φωνή σε έναν κοινό χρόνο του ποιητή και του ζωγράφου, μεταβάλλοντάς τον, όμως, σε χρόνο όλων μας, αν και λογαριαζόταν ο χρόνος αυτός ως προσωπική περιουσία των δύο δημιουργών…» Θανάσης Θ. Νιάρχος

Περισσότερα