Aρχαιοκαπηλία. Eπιθέσεις στην πολιτιστική κληρονομιά

Η έκθεση Stolen Past-Lost Future που συνδιοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού με το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στο Baden State Museum έχει σαν θέμα την αρχαιοκαπηλία, τις επιθέσεις στην πολιτιστική κληρονομιά και τις συνέπειές τους στις σύγχρονες κοινωνίες. Η Peak Design ανέλαβε τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό και την παραγωγή των υλικών σήμανσης της έκθεσης.

Περισσότερα

Ηρακλής. Ήρως διαχρονικός και αιώνιος.

Το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας μέσα από τη διοργάνωση της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας έκθεσης με τίτλο «Ηρακλής Ήρως Διαχρονικός και Αιώνιος» επιχειρεί να αναδείξει τη διαχρονική παρουσία του Ηρακλή και τις μεταμορφώσεις στις οποίες υπόκειται η μορφή του στο πέρασμα των αιώνων.

Περισσότερα

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ALPHA BANK. Ελληνική τέχνη από το 1960 έως σήμερα

Η έκθεση με έργα από τη Συλλογή της Alpha Bank που οργανώνεται φέτος στη Θεσσαλονίκη, έρχεται κατά κάποιο τρόπο να συμπληρώσει την έκθεση που έγινε το 2006 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Η Συλλογή της Αpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1920 έως σήμερα». Η συγκυρία είναι ευνοϊκή, αφού αυτή ακριβώς την εποχή καταλήγει και ολοκληρώνεται η ένωση των δύο μουσείων της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε η πόλη να αποκτήσει ένα δυνατό, πλούσιο και πολυσχιδές από πλευράς συλλογών, μουσείο σύγχρονης τέχνης. H Peak σχεδίασε τον κατάλογο και το εποπτικό υλικό της έκθεσης.

Περισσότερα

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Η Peak Design σχεδίασε την Έκθεση Κοινωνικής Υπευθυνότητας της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» για το 2017. Για πρώτη φορά η εταιρία υιοθέτησε την πρόταση της Peak και της CSE για τη δημιουργία microsite αφιερωμένου στον κοινωνικό απολογισμό με εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Περισσότερα

Άρωμα Γυναίκας

«Σύμβολο ευκαρπίας και γονιμότητας, μητέρα θεά, παγανιστική θεότητα του έρωτα και της ομορφιάς, από την Αφροδίτη έως την Παναγία, αντικείμενο λατρείας ιερής και βέβηλης, η γυναίκα δεν έπαψε να εμπνέει τους δημιουργούς, από την πιο βαθιά προїστορία έως σήμερα. Το κάλλος της μορφής και οι γλαφυρές καμπύλες του γυναικείου σώματος ασκούσαν πάντοτε μαγνητική έλξη στους καλλιτέχνες. Αλλά και ο κόσμος της γυναίκας με τη διπλή του σημασία, ως διάκοσμος και ως πλαίσιο ζωής, γοήτευε τους δημιουργούς.

Περισσότερα

ΙΟΝ CHOCOPEDIA

Από που προέρχεται η σοκολάτα; πότε κι από ποιούς ανακαλύφθηκε; ποιά είδη σοκολάτας υπάρχουν; ποιά είναι τα οφέλη από τη σοκολάτα; ότι θέλει κανείς να μάθει για τη σοκολάτα θα το βρει στην πύλη  www.ionchocopedia.gr

Περισσότερα

ΓΙΑΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ

Oγδόντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του Γιανούλη Χαλεπά (1851-1938), εμβληματικής μορφής στον χώρο της νεοελληνικής γλυπτικής, δημιουργού της διάσημης Κοιμωμένης στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (18.7-30.9) του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), πρωτότυπα έργα του καλλιτέχνη σε γύψο αλλά και σχέδια, από τις πλούσιες συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, ταξιδεύουν για πρώτη φορά στην Τήνο. Ταυτόχρονα, εξέχουσα θέση κατέχουν τριάντα πέντε αδημοσίευτα σχέδια με μολύβι του Χαλεπά της συλλογής Δούκα, τα οποία αποτέλεσαν το έναυσμα για την έκθεση.

Περισσότερα

ΘΑΛΕΙΑ ΦΛΩΡΑ-ΚΑΡΑΒΙΑ

«Κύριος σκοπός της έκδοσης είναι να ανιχνευθεί η πολύπλευρη τόσο θεματικά όσο και μορφοπλαστικά παραγωγή της Φλωρά-Καραβία και να συνδεθεί το έργο της με νεωτερικά καλλιτεχνικά ρεύματα, όπως ο συμβολισμός, αλλά και με ένα υπαιθριστικό ιδίωμα ιμπρεσιονιστικής υφής. Άλλωστε, η έμμονη ενασχόληση της ζωγράφου με τα προβλήματα που δημιουργεί ο διάλογος φωτός και χρώματος ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα ωθεί τον μελετητή στην επαναθεώρηση και επανεξέταση του έργου της πέρα από τα όρια που θέτει ο ακαδημαϊσμός της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου», μέσα στην οποία σαφώς εγγράφεται η Φλωρά-Καραβία.» Δέσποινα Τσούργιαννη

Περισσότερα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΑΛΛΗΣ

« ... Στη ζωγραφική του Θεόδωρου Ράλλη συναντάμε εικόνες από την Ελλάδα και από την Ανατολή· τόσο ο τόπος της καταγωγής του όσο και η Κωνσταντινούπολη όπου γεννήθηκε, αλλά και τόσοι άλλοι τόποι που γνώρισε αργότερα, είναι μέρη που εξερεύνησε χάρη στα πολυάριθμα ταξίδια του...

Περισσότερα